Co je to alkohol

Živel

Alkohol je s trochou nadsázky jako přírodní živel, stejně jako voda nebo oheň může být příjemným společníkem… ale s každým nerozumným nebo rizikovým použitím si okamžitě zahráváme s velkým nebezpečím, že se z milého společníka stane lovec a nepřítel.

guy-remembering-drunken-night

Trocha alchymie

Alkohol je ustálený výraz pro etanol (nebo etylalkohol), který je hlavní ingrediencí každého alkoholického nápoje. Čistý etanol je bezbarvý a vzniká přírodním kvasícím procesem, tzv. fermentací, kdy drobné mikroorganismy mění přítomný cukr na oxid uhličitý a právě alkohol.

Dáme si drink?

Fermentovat lze různé druhy obilí (vzniká pivo), ovoce (víno), ale i med (medovina), pelyněk (absint), kaktusy a sukulenty (tequilla), cukrovou třtinu (rum) nebo i brambory (tzv. rum tuzemák).

Půl litru piva „dvanáctky“ obsahuje zhruba 5% alkoholu, litrová krabice ovocného vína asi 6%, „dvě deci“ jakostního vína mají obvykle okolo 12% . Do tzv. alkoholizovaných vín se ještě přidává líh, takže sklenička sherry má okolo 15% a portské víno až 20%.

Vyšší množství alkoholu v nápoji se dosáhne destilačním procesem, kdy se pomalým vařením odpařuje voda, výsledkem jsou lihoviny (destiláty a likéry), které obvykle obsahují 40% alkoholu. Ovšem třeba takový absint má až 72%, což je důvod, proč je jeho prodej v mnoha zemích zakázaný.

Samostatnou kapitolou jsou míchané nápoje, neboli koktejly, kde už je na zjištění obsahu alkoholu třeba nasadit kalkulačku.



Související články